Francoise van Opbergen (1965)

Via de MTS voor mode en kleding en de Mode Academie Vogue heb ik mijn opleiding voorgezet op de kunstacademie in Utrecht waar ik kon instappen in het 2e jaar richting mode. Na twee jaar met veel plezier te hebben gewerkt op deze afdeling zag ik mijn toekomst niet als modeontwerper.

Dessin ontwerpen had ondertussen wel mijn volle interesse en ik wilde mij dan ook verder bekwamen in het ontwerpen en bedrukken van dessins. Niet alleen voor kleding, maar ook voor interieurs. De Rietveld Academie in Amsterdam was dan ook de volgende stap. Ik ben daar terecht gekomen op de afdeling Textiel en ben daar afgestudeerd op een collectie dessins en ‘Het Kamertje’ . Het Kamertje was ingericht met bewerkte meubelstukken. De materialen voor het bewerken waren allemaal ‘duurzaam’, gevonden of stonden op de nominatie te worden vernietigd. Onder het kopje ‘oud werk’ kunnen jullie de foto’s bekijken.

Na de Rietveld Academie ben ik werkzaam geweest als ontwerper in de breedste zin van het woord. Het maken van dessins voor behang, ontwerpen van gordijnstoffen, het bedrukken van T-shirts en het ontwerpen van grafisch drukwerk. Het ontwerpen kwam op de achtergrond toen ik ging werken als video-editor. Dit bleek een zeer drukke baan en zo kwam het ontwerpen een beetje op de achtergrond terecht. Naast mijn werk als editor, wat ik tot op de dag van vandaag nog doe, bleef ik altijd wel bezig met ontwerpen echter wel op zeer kleine schaal. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Het creatieve in mij bleef jeuken en om tegemoet te komen aan deze behoefte ben ik enkele jaren geleden begonnen met tekenen en schilderen. Iets wat mij van kinds af aan mijn interesse had en mij nu weer veel voldoening schenkt. Zo ben ik o.a. terecht gekomen bij de Gooise Academie bij Igor Kusmirak die mij heeft begeleid bij het vrije werk en Humprey Bennett voor het vastleggen van dans en beweging.

Mijn werk kenmerkt zich door een losse, vrije stijl met krachtige streken in felle sterke kleuren en aardse tinten. Beweging is een belangrijk thema in mijn werk dat geld voor zowel mijn tekeningen, schilderijen als in mijn grafische collage’s. Het uiteindelijke resultaat van mijn werk staat nooit vast. Het werk ‘ontstaat’ terloops en dat maakt het scheppen als een soort avontuur.

Voor inspiratie gebruik ik diverse media zoals internet, eigen fotomateriaal, straat, kranten en andere denkbare beelddragers. Deze zijn vaak de inspiratiebron voor de collage’s. Ook bezoek ik met regelmaat dans studio’s en dans gezelschappen.